Kako ustvariti delovno okolje za uspešno in zadovoljno ekipo?

V letu 2020 smo bili vsi skupaj prisiljeni prinesti delovno okolje v naše domove. Na lastni koži smo izkusili vpliv domačega delovnega okolja na naše zdravje, zadovoljstvo in uspešnost dela. Nekaterim je sprememba ugajala, spet drugim ne.

Delovno okolje ni samo prostor, v katerem delamo. Neločljiv del tega so tudi naši sodelavci, ki v prostor prinesejo atmosfero in skupaj z nami ustvarijo organizacijsko klimo, ki nas povezuje pri delu.

Neizogibno dejstvo je, da mora okolje, v katerem delamo, nuditi pogoje, ki delo olajšajo ali ga celo izboljšajo.

V letu 2022 smo priča velikemu povpraševanju po novih kadrih, mnoga podjetja pa se srečujejo z nenavadnimi izzivi, saj se veliko zaposlenih ne želi vrniti v pisarniško okolje. Sedaj je žoga na strani delodajalcev, da zagotovijo idealno delovno okolje za kadre, ki bo doprineslo veliko več, kot pa domača pisarna.

Kako pisarniško delovno okolje vpliva na delovno uspešnost in produktivnost v vašem podjetju?

Zdravo pisarniško delovno okolje je po podatkih voip.review sestavljeno iz več faktorjev. Prvi in najbolj viden je fizično okolje. Govorimo o velikosti prostorov, osvetlitvi, zračnosti in temperaturi, estetski urejenosti prostorov ter tehnološki dovršenosti. Ker pisarniški delavci preživijo večino svojega časa za računalnikom, mora biti delovno okolje urejeno tako, da olajša monotonost celodnevnega strmenja v zaslon.

Dobri pisarniški prostori spodbujajo neformalno komunikacijo med sodelavci, ki krepi odnose, uporaba ergonomske pisarniške opreme pa zmanjša tveganje za nastanek delovnih poškodb, ki izhajajo iz statične sedeče drže. Ti pogoji posledično izboljšujejo produktivnost celotne ekipe.

Glede na vaš poslovni proces boste morali prilagoditi fizično okolje na način, ki bo pisan na kožo vaši ekipi. Tukaj vam ne moremo ponuditi natančnega načrta, poskrbite pa, da zaradi prostorov, v katerih deluje vaše podjetje, vaši zaposleni ne bodo prisiljeni iskati rešitev za to, kako opravljati delo, temveč se bodo lahko takoj lotili dela samega.

Na koncu pa ne pozabite na glasbo. Pri Chancellers.co.uk so izvedli raziskavo med 1008 podjetji, v kateri je 77% lastnikov potrdilo, da glasba v pisarni izboljša atmosfero ter moralo ekipe. Ker imajo le redko vsi člani ekipe skladen glasbeni okus, omogočite zaposlenim dostop do slušalk – tako lahko poslušajo glasbo individualno. Omogočite jim lahko tudi dostop do aplikacij za poslušanje glasbe, kot so Spotify, Deezer ali Tidal.

Tehnološki park intera ptuj vičava

Ljudje kot neločljiv del pisarniškega delovnega okolja

Drugi faktor delovnega okolja so ljudje, ki v tem okolju delajo – vedenjsko okolje. V ameriški raziskavi iz leta 2018 so ugotovili, da bi med 35% in 40% kandidatov za zaposlitev takoj zavrnilo službo, če se organizacijska kultura in poslovna klima podjetja ne ujemata z njegovimi načeli, kljub temu, da kandidat popolnoma ustreza razpisanemu delovnemu mestu.

Zaradi tega so aktivno izkazane vrednote podjetja, kot na primer zaupanje, spoštovanje, odgovornost in lojalnost ključne sestavine za ohranjanje zadovoljstva zaposlenih. V takšnem okolju bodo zaposleni lahko zgradili pozitivno poslovno klimo in s pomočjo nje lažje preživljali stres, ki izhaja iz vsakodnevnega dela.

V pozitivnem delovnem okolju se bodo zaposleni počutili opolnomočene in brez strahu, da razvijajo svoje delo in aktivno doprinašajo k uspešnosti podjetja. Velik vpliv na poslovno klimo ima seveda vaš strateško-odločevalski kader, zato je potrebno veliko pozornosti usmeriti v njihovo upravljanje kadra.

delovno mesto ptuj zaposlitev
Izboljšajte vaše upravljanje kadrovskih procesov z INTRIX HRM in se lažje posvetite grajenju pozitivne poslovne klime v podjetju.
Izboljšajte vaše upravljanje kadrovskih procesov z INTRIX HRM in se lažje posvetite grajenju pozitivne poslovne klime v podjetju.

Kako smo ta načela implementirali pri Interi

Pred kratkim smo uradno otvorili novi Tehnološki park na Ptuju, kjer med drugimi domuje tudi podjetje Intera. Naš zgled so bila podjetja, kot so Google in Apple, ki se popolnoma zavedajo, da je za uspešen razvoj podjetja potreben kader, ki se lahko popolnoma posveti svojemu delu. Ta podjetja so investirala ogromne vsote denarja, da so zgradila kampuse, kjer lahko njihovi zaposleni živijo, delajo in kreativno ustvarjajo. Odstranili so vse omejitve.

To pomeni, da so morali zagotoviti zadovoljitev osnovnih potreb zaposlenih v okviru podpornih prostorov podjetja.

Ko so osnove pokrite, je zaposlenim potrebno zagotoviti prostore, ki podpirajo poslovni proces in omogočajo nemoteno delo, ne glede na stil dela vsakega posameznika. Nekateri raje delajo stoje, drugi sede, nekateri v skupinah in nekateri v lastnem miru in tišini. Za vsakega se najde prostor, kjer se lahko počuti udobno.

Podporni prostori za zdravo delovno okolje

Dan pri Interi se ponavadi prične v kuhinji, seveda ob skodelici kave ali čaja. Tukaj je popolnoma opremljena kuhinja, v kateri so zmeraj na voljo kosmiči, slani prigrizki ali oreščki. Za zdrav začetek dneva pa je v bližini zmeraj skleda svežega sadja.

intera kuhinja tehnološki park

Velik del ekipe je športno aktiven. Pred selitvijo smo se športnih aktivnosti udeleževali posamezno in na različnih lokacijah. Sedaj lahko to počnemo skupaj in organizirano. Zraven povezovalnega efekta, je tukaj tudi vpliv na zdravje in motivacijo zaposlenih, ki posledično prinese do 47% izboljšano produktivnost pri delu, po podatkih britanske raziskave.

Fitnes na Interi v Tehnološkem parku zaposlitev intera

Prostori za spodbujanje enotnosti v podjetju in izboljšanje poslovne klime

Uredili smo prostore, ki spodbujajo sproščeno bližino, prenos idej in neformalno komunikacijo. Ker je naše delo večinoma za računalnikom, smo toliko bolj pozorni na to, kaj počnemo takrat, kadar nismo za računalnikom. Popoldanska malica je velik dnevni dogodek, ob katerem se podružijo večje skupine sodelavcev. Ob koncu malice pa zmeraj zaigramo kakšno partijo ročnega nogometa ali namiznega tenisa. Za ohranjanje prijateljske tekmovalnosti pa je tukaj še igralna konzola.

Jedilnica Intera ptuj tehnološki park delovno okolje
Intera pisarniško delovno okolje
intera delovno okolje za zaposlene

Prilagodljivo pisarniško delovno okolje za vsak stil dela

Prostori Tehnološkega parka so popolnoma prilagojeni našim poslovnim procesom, kar se močno pozna pri enostavnosti dela in ambientu. V hiši je zmeraj mirno, v skupnih prostorih pa igra nežna glasba, naši aktivni delovni prostori so pravilno razporejeni in odlično zvočno izolirani.

Prilagojeno delovno okolje za delovne ekipe vseh velikosti

Izvajamo veliko sestankov, ki lahko postanejo zelo vokalni in aktivni, zato smo poskrbeli, da imamo v hiši dve veliki sejni sobi, ki sprejmeta večje ekipe. Tukaj razpravljamo nove ideje, analiziramo stanje naših rešitev in razvijamo nove.

sejna soba delovno okolje intera
idealno pisarniško okolje ptuj

Manjši projekti in delovne naloge se izvajajo v manjših skupinah, ki jih je posledično veliko več. Zato smo dodali še 2 manjši sejni sobi, ki sprejmeta do 3 sodelavce. Tukaj se opravi večino koordinacije pred izvedbo delovnih nalog.

idealno delovno okolje

Pa vendar to ni bilo dovolj za naše potrebe. Potrebovali smo še prostore za klice s strankami in poslovnimi partnerji, ki se večinoma odvijajo ena na ena. V zgradbo smo zato vključili še 3 govorilnice, ki so zvočno izolirane, osvetljene, vsebujejo dodatno zračenje in električne priključke za naše naprave. V govorilnici se nahajata stol in miza, ki sta prilagodljiva po višini, zato lahko vsak najde udobno pozicijo, primerno tudi za daljše sestanke.

pisarniško delovno okolje
sdravo delovno okolje

Sprememba delovnega okolja zmeraj na dosegu roke

Včasih radi nesemo delo kam drugam, da razbijemo monotonost naše vsakodnevne delovne postaje. Zato smo v Tehnološkem parku ustvarili obilo kotičkov, ki nudijo malce bolj sproščeno delovno okolje zaposlenim. To prinese močno potrebno dinamiko prostora, kadar potrebujemo svežo kreativno energijo ali pa miren kotiček.

delovni kotički v pisarni

V teh kreativnih kotičkih pa se zgodi tudi veliko 1 na 1 sestankov. Delovni pari lahko tako v sproščenem vzdušju, kjerkoli v parku, rešijo manjše delovne izzive, ali pa se skupaj lotijo nove naloge.

pisarniško delo v parih

Domača delovna postaja z vsem, kar potrebujemo za delo

Naše glavne pisarne so zgrajene za fokusirano delo. Poleg idealne temperature, svetlobe in dovršene opreme, ki omogoča hitro in učinkovito delo, smo razmišljali tudi o malenkostih, kot je postavitev miz, ki spodbuja kolegialnost in hiter prenos informacij.

Vsaka glavna pisarna ima tudi kubus, ki omogoča hiter sestanek ali odmik v tišje, umirjeno okolje.

pisarniški prostori intera
Pisarniški kubus v pisarnah Intere

Za tiste, ki pa si želijo ob delu pretegniti svoje noge, pa smo s stoječimi delovnimi mizicami omogočili delo stoje.

Spodbujanje pozitivne kulture in komuniciranje vrednosti podjetja skozi prostore

Na Interi si želimo ustvarjati delovno okolje, ki nas povezuje. Da ustvarimo skupnost, v kateri se medsebojno povezujemo, tako pri delu kot tudi zasebno. Spodbujati želimo izobraževanje, konstantni napredek in odličnost. Zato boste opazili, da Tehnološki park nudi obilo prostorov za druženje na prostem.

Park pisarne intera ptuj
Zunanje klopi za zaposlene intera

Knjige so pri nas vsepovsod. Na policah, na zidovih, v predalih. Vsak dan nas opominjajo, da je znanje za boljši jutri vsepovsod okrog nas. Vse, kar potrebujemo je, da se ustavimo in ga zajamemo.

razvoj zaposlenih tehnološki park

Pa vendar je tukaj vsak od nas, ki si želi biti najboljša verzija sebe. In to lahko storimo le, če smo v dobrem stiku in odnosu s samim sabo. Na vrhu zgradbe je t.i. Balance soba z veliko razkošno sedežno garnituro in čudovitim umirjenim prostorom, namenjenim meditaciji, jogi in duševnemu miru.

soba za sprostitev v idealnem delovnem okolju

Stopite iz povprečja zaposlovalcev in ustvarite odlično delovno okolje ter pogoje za delo

S Tehnološkim parkom v Interi želimo postati vzgled podjetjem v okolici, in pokazati, da je možno ustvariti skoraj sanjsko poslovno enoto, ki ne bo samo skrbela za dobiček, pač pa tudi za ljudi. Brez ljudi podjetje ne more obstajati, in bolje kot za njih poskrbimo, bolje bodo oni poskrbeli za uspešnost podjetja.

Ker pa zgolj prostor ne more zagotoviti odličnosti kolektiva, pa priporočamo še vpogled v kadrovske prakse in katere izzive v kadrovski službi lahko razrešite s pomočjo digitalizacije. Konsistentno izvajanje HR procesov v HRM sistemu vam lahko močno olajša delo pri razvoju potencialov vaših sodelavcev, hkrati pa vas lahko postavi kar nekaj stopničk višje od konkurence, ki se poteguje za iste kadre kot vi.

Intrix HRM je na voljo 30 dni brezplačno in popolnoma brez tveganja.
Intrix HRM je na voljo 30 dni brezplačno in popolnoma brez tveganja.
|
4.9/5 - (7 votes)