Izvedite popoln razgovor za službo

Razgovor za službo je intervju med predstavnikom podjetja in zaposlitvenim kandidatom, s katerim želi podjetje oceniti ali je kandidat primeren za zaposlitev v podjetju. Zaposlitveni intervju je lahko strukturiran ali nestrukturiran, njegov cilj pa je prepoznavanje kvalitet in znanja kandidata. 

V tokratnem članku se bomo osredotočili na sestavne dele kvalitetnega zaposlitvenega razgovora, razkrili kako lahko ta proces olajšate in avtomatizirate ter ponudili zanimiv vpogled v razmišljanje HR (human resource) oddelkov podjetij pri iskanju kandidatov.

Razgovor za službo potrebuje jasno zastavljen cilj

Kadar načrtujemo zaposlitveni intervju, moramo v načrt vključiti cilje, ki jih želimo z intervjujem doseči. Medtem, ko je osnovna funkcija zaposlitvenega razgovora pridobivanje informacij, ki nam pomagajo pri sprejemanju odločitev o zaposlitvi kandidata, moramo določiti ključna vprašanja, ki bodo prinesla informacije za kvalitetno odločitev.

Določite cilje razgovora in na podlagi teh strukturirajte prava vprašanja

Ključni cilj razgovora za službo je pridobivanje informacij o naslednjih ključnih temah:

 • Kandidatov razlog za prijavo na delovno mesto. 
  Tukaj raziskujemo motivacijske faktorje kandidata. Ti razlogi so lahko vezani na značilnosti delovnega mesta, kot ste ga opisali v zaposlitvenem razpisu, hkrati pa boste lahko raziskali kandidatovo razumevanje značilnosti dela.
 •  Kandidatov razlog za zamenjavo delovnega mesta.
  V kolikor kandidat menjuje delovno mesto, boste s to informacijo pridobili podroben vpogled v kandidatovo izkušnjo na trenutnem delovnem mestu in glavne motivatorje, ki jih je kandidat zaznal v novi zaposlitveni priložnosti.
 • Kandidatova pričakovanja na novem delovnem mestu.
  S to informacijo boste dobili vpogled v razumevanje razpisanega delovnega mesta, kot ga trenutno razume kandidat. Ob enem boste imeli priložnost za vzajemno usklajevanje pričakovanj.
 • Pričakovana plača.
  Plača je za marsikaterega iskalca zaposlitve ključna tema zaposlitvenega razgovora. V primeru, da v podjetju nudite fiksno določeno plačilo ali ste odprti do pogajanja, bo ta informacija pokazala kandidatovo finančno ovrednotenje svojega dela. To vrednotenje je vsekakor močno odvisno od področja dela, kraja bivanja in življenjskih okoliščin kandidata.
 • Kandidatove želje za profesionalni razvoj.
  Tukaj iščemo informacijo o kandidatovi dolgoročni profesionalni viziji in željah po razvoju, ki pa so izjemno pomembne pri iskanju kandidata za dolgoročno zaposlitev. Želimo namreč, da se dolgoročna vizija kandidata sklada z vizijo podjetja in hkrati omogoča, da kandidatu nudimo možnosti napredovanja in posledično doprinos k razvoju podjetja.
 • Ključne kompetence in primeri preteklega dela.
  Glede na značilnosti in potrebe razpisanega delovnega mesta, boste želeli preveriti formalna in neformalna znanja kandidata in oceniti ali se skladajo s potrebami delovnega mesta, kot jih predvidevate. Ker se potrebe delovnih mest lahko močno razlikujejo, bodo konkretni primeri ponudili globlji vpogled v kompetence kandidata in njegov miselni proces v delovnih situacijah.
 • Osebnostne značilnosti in temperament kandidata.
  Glede na nivo odgovornosti v podjetju, boste želeli preveriti kandidatov način razmišljanja na primerih, ki so relevantni v vašem podjetju. Tako boste lahko izvedeli, kako kandidat reagira na stres, delo v ekipi in pogoste izzive na delovnem mestu. Primeri so lahko iz preteklega dela ali pa popolnoma izmišljeni, pri čemer je pomembno, da vprašanja posredno ali neposredno pripeljejo do kvalitetne informacije.
 • Spoznajte kandidata kot osebo.
  Kljub temu, da so takšna vprašanja lahko zelo vsakdanja, bodo vseeno prinesla vpogled v to, kako kandidat vidi samega sebe, kaj smatra kot svoje najbolj prepoznavne značilnosti in s katerimi poslovnimi in osebnimi dosežki je bil do tega trenutka najzadovoljnejši.

Ne pozabite na osebno noto

Razgovor za službo je za kandidata lahko stresna izkušnja, zato je ohranjanje osebnega pristopa pomembno načelo. Oseba pred vami lahko postane naslednji ključni član vaše ekipe, s katero boste preživljali večino svojega časa, zato poskušajte v intervjuju ustvariti vzdušje zaupanja. Na tak način boste dobili iskrene odgovore na zastavljena vprašanja in na nek način izrekli (potencialno) dobrodošlico v podjetje.

rzgovor za službo vprašanja

Pogosta vprašanja na zaposlitvenem intervjuju

Sedaj, ko vemo, katere informacije moramo pridobiti na intervjuju s kandidatom za delovno mesto je potrebno zapisati vprašanja. Vprašanja prilagodite glede na delovno mesto, ki ga nudite in specifike vašega podjetja. Poskusite tudi predvideti idealne odgovore. V kolikor se boste lotili kvantitativnega ovrednotenja potenciala kandidata, dodajte še kriterije za ocenjevanje odgovorov.

Postavljanje pravih vprašanj kandidatom za delovno mesto je lahko zelo kompleksno področje, zato vam v nadaljevanju nudimo 20 popularnih primerov vprašanj na zaposlitvenem razgovoru, kot iztočnico za pripravo vaših lastnih vprašalnikov in intervjujev.

 1. Zakaj ste zainteresirani za delo v našem podjetju?
 2. Kakšna je vaša sanjska služba?
 3. Zakaj menjujete trenutno službo?
 4. Povejte mi o vašem delu v podjetju (oz. na projektu – odvisno od kandidatovega CV)?
 5. V vašem CV piše (zanimive kompetence, izkušnje …) – povejte mi več o tem?
 6. Opišite mi konflikt ali izziv iz prejšnjega delovnega mesta in kako ste se z izzivom spopadli. 
 7. Opišite situacijo, v kateri ste bili neuspešni bodisi na delu ali v okviru študija?
 8. Kje ste slišali za odprto pozicijo (videli oglas za zaposlitev)?
 9. Povejte mi več o sebi (po želji specificirajte vaše interese znotraj vprašanja)?
 10. Katere so po vašem mnenju vaše največje prednosti in slabosti?
 11. V kolikor vas izberemo za pozicijo, kaj bi naredili v prvih 30/60/90 dneh?
 12. Kako zgleda vaš popoln dan na delu?
 13. Koliko izkušenj imate z (preverite ključne kompetence) v vašem delu?
 14. Ali ste se pripravljeni za to delo preseliti/delati od doma/voziti na delovno mesto?
 15. Ali ste pripravljeni delati ob vikendih/praznikih?
 16. Kakšno plačilo pričakujete za svoje delo?
 17. Kaj so stvari, ki bi vas odvrnile od dela pri nas?
 18. Kakšne izkušnje imate z vodji iz vaših preteklih delovnih mest?
 19. Kakšni so vaši hobiji?
 20. Imate kakšno vprašanje za mene?
Vprašanja se bodo močno razlikovala glede na potrebe, zato jih prilagodite glede na vaše cilje zaposlitvenega sestanka.

Kvaliteten proces iskanja zaposlitvenih kandidatov v vašem HR oddelku

Korektno zastavljena vprašanja so zgolj začetek procesa. Razgovor za službo se, v letu 2022, prične še preden sploh osebno spoznate kandidata na sedežu podjetja. V veliko primerih boste najprej preverili osnovno primernost kandidata s pomočjo ankete, te podatke nato obogatili s priloženim CV in na podlagi tega kandidata povabili na intervju ali pa zavrnili.

Pri tem priporočamo uporabo specializirane HRM rešitve, ki vam v tem procesu lahko močno pomaga optimizirati in avtomatizirati vaš HR proces.

 1. Avtomatizirajte objavo delovnega mesta na spletu.
  Vaš HRM sistem poskrbi, da so prosta delovna mesta takoj objavljena na vaši spletni strani ali spletnih zaposlitvenih portalih. To je še posebej pomembno, kadar na redni bazi potrebujete večje število kadra.
 2. Avtomatizirajte vnos prijav na razpisano delovno mesto.
  Kandidati lahko na spletu izpolnijo prijavnico, dodajo CV ali pa posredujejo podatke preko e-pošte. Te vloge lahko avtomatsko zberete na enem mestu in kandidate uvrstite v vaš proces izbire.
 3. Spremljanje kandidatov po statusih.
  Kandidatom boste, glede na prejete informacije, določili status, ki pokaže v katerem delu zaposlitvenega postopka se nahajajo. Poleg tega, da boste tako lažje sledili svojemu procesu dela s kadri, boste lahko zelo hitro ocenili delež kvalitetnih prijav.
 4. Avtomatizirajte odgovore kandidatom.
  Glede na dodeljen status v sistemu, bo le-ta avtomatsko obvestil kandidata o napredovanju v naslednji krog izbora ali izključitvi. Z uporabo takšne funkcije se boste v očeh kandidatov prikazali kot zanesljiv in pozoren delodajalec.
intervju razgovor za službo vprašanja in strategija

Olajšajte iskanje in spremljanje zaposlitvenih kandidatov s pomočjo Intrix HRM

V letošnjem letu smo se soočili z velikim pomanjkanjem kadrov na skoraj vseh poslovnih področjih. Vodje kadrovskih oddelkov, direktorji in podjetniki na splošno so zato pričeli bolj pozorno spremljati prakse na področju zaposlovanja in razvoja kadrov. 

Ker v Interi podpiramo kvalitetne poslovne procese in ker verjamemo, da lahko z našimi rešitvami za kadrovski management izboljšamo kadrovske procese v vašem podjetju, vas vabimo, da preizkusite Intrix HRM. Poleg tega, da vam lahko močno pomaga pri zaposlovanju, boste lahko z njegovo pomočjo celostno upravljali s kadri v vašem podjetju. Od prvega stika, uvajanja na delovno mesto, razvoja ključnih kompetenc do negovanja kvalitetne poslovne kulture.

Oglejte si še naš webinar in spoznajte sistem Intrix HRM v praksi.

Preizkusite Intrix HRM 30 dni brezplačno!


Preizkusite Intrix HRM 30 dni brezplačno!
Preizkusite intrix HRM 30 dni brezplačno!
|
5/5 - (3 votes)