Kako dobro idejo pripeljati do uspešnega projekta

Imam prijatelja, iz katerega ideje za projekte kar vrejo. Priznam: ko sem ga poslušala, sem bila navdušena. Potem sem ga vprašala, kaj čaka, zakaj teh idej še ni uresničil, kaj ga ovira. Denar ni bil težava. Tudi primerni ljudje, ki bi mu pomagali pri izvedbi projekta, so mu na voljo. Težava je bila v odlašanju, disciplini, strahu zaradi neuspelega preteklega projekta in v pomanjkanju izkušenj pri vodenju projektov. Iskal je nasvet, katere korake je treba narediti, da bo projekt uspešen. Zaradi njegovega primera sem se odločila nasvete za uresničitev projektov deliti tudi z vami. aplikacija za projektno vodenje

Izberite profitabilno idejo, ki je skladna z vizijo in cilji podjetja

Če sodite med tiste, ki prekipevajo od idej, se lahko zgodi, da boste potrebovali pomoč pri izbiri prave. Za ljudi z veliko idejami pa je pogosto značilno tudi, da jim zmanjka kondicije pri izvedbi. Papir bo že prenesel preštevilne ideje, v praksi pa se rado zalomi, sploh če so preveč zapletene, preobsežne in premalo dodelane. Merili za izbor prave ideje naj bosta dve:
  1. Ideja naj se sklada s cilji in vizijo vašega podjetja.
  2. Ideja naj bo profitabilna, zato preračunajte odhodke in prihodke – tako kratkoročno kot dolgoročno. Saj veste: podjetje imate zato, da ustvarjate dobiček.

Določite cilje, ki jih želite doseči

Vaš projekt bo imel smisel, če si boste zastavili realne in merljive cilje, ki vam bodo služili kot smerokaz. Pri projektih, ki trajajo dlje, si je smiselno zastaviti etapne cilje – tako boste ves čas vedeli, ali ste na pravi poti.

Razdelajte vse vidike svoje ideje

Če gre za izdelek, razmislite, komu je namenjen, kakšne bodo njegove posebnosti in cena, kje in kako ga boste tržili, s kom se boste povezovali, kdo vam bo pomagal pri izvedbi itd. Ničesar ne prepuščajte naključju, ampak premislite vse vidike. Preverite tudi trg oz. konkurenco.

Pripravite plan in uporabite program za projektno vodenje

Ko ste razdelali vse vidike in je vaš projekt dobil zeleno luč, se lotite izvedbe. Svetujem vam, da si olajšate delo in namesto tabel uporabite program za projektno vodenje (Project), v katerem boste lahko optimalno načrtovali, delegirali in spremljali vse, kar se dogaja pri projektu.

Spremljajte uspešnost svojega projekta

Pomembno je, da redno (vsaj tedensko) preverjate, ali vse poteka skladno z zastavljenim načrtom. Če ugotovite odstopanja, je treba najti razloge in se primerno odzvati. Vsekakor je treba poskrbeti, da se vrnete v zastavljene časovne in finančne okvire.

Nazdravite zaključku projekta in uresničenim ciljem

Ko projekt čez vse prepreke uspešno pripeljete do zaključka, si vzemite čas in temu s celotno ekipo nazdravite. Vložili ste kar nekaj energije in časa, zato si zaslužite, da se malce razvajate, ekipo pa pohvalite za dobro izvedeno delo. Če ste vi skrbeli za projektno vodenje, se vam najverjetneje že mudi k naslednjemu projektu; a še prej si vzemite čas za analizo.

Analizirajte pozitivne in negativne vidike projekta

Ko vse skupaj prespite, se z ekipo sestanite in analizirajte dobre in slabe vidike pri izvedbi projekta. To ne pomeni grajanja ekipe, temveč konstruktivno debato o tem, kje so bila ozka grla in kaj so bile dobre plati. Ključni namen je, da se vsi skupaj tako iz dobrih kot iz slabih izkušenj nekaj naučite.
|
Oceni prispevek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.