Agilnost in uporaba metode kanban pri projektnem vodenju

Področje informacijske tehnologije se razvija z neverjetno hitrostjo, kar se odraža v našem vsakodnevnem življenju: prihajajo nove serije telefonov, video igric, filmov, tablic, računalnikov, robotskih sesalcev, pametnih hladilnikov, avtomobilov … Brez informacijske tehnologije torej danes več ne gre. Ampak kako pri ljudeh, zaslužnih za ta neverjetni napredek, poteka projektno delo?

Tradicionalno vs. agilno projektno vodenje

Tradicionalno projektno vodenje se je umaknilo sodobnejšemu, agilnejšemu. Če tradicionalno temelji na strogi metodologij, nadziranju, poročanju, hierarhiji, delegiranju in birokraciji, se agilni način usmerja v:

  • zaupanje članom ekipe in njihovim kompetencam,
  • sodelovanje s strankami,
  • rezultate in
  • odzivanje na spremembe.

Hitro razvijajoče se delovno okolje namreč zahteva nenehno inoviranje in formiranje manjših ekip z večjo prilagodljivostjo, učinkovitostjo ter hitrejšim odločanjem na dnevni ravni.

Pri agilnem pristopu se od članov projektne ekipe pričakujejo:

  • konstantni razvoj in nadgrajevanje znanja, talentov in sposobnosti,
  • samoorganiziranost in
  • sposobnost razviti izdelek brez zunanje pomoči.

Ključna naloga projektnih vodij je izboljševanje delovnega okolja, s tem pa tudi večja odprtost do povratnih informacij svoje ekipe. Ekipa in komunikacija z ekipo sta namreč bistveni za uspeh agilnega pristopa.

Preizkusite, kateri pristop se vam bo v praksi bolje obnesel. Za nekatere panoge bo še vedno obveljal tradicionalni način, za druge kombinacija, za tiste, od katerih se zahteva nenehni razvoj, pa najverjetneje agilni.

Intrix je primeren za vse načine projektnega vodenja

Intrix je sistem za projektno vodenje, primeren za vse sorte projektov. Glede na to, da v tokratnem prispevku največ pozornosti namenjamo agilnemu načinu, bomo v nadaljevanju predstavili metodo kanban, ki jo pri svojem delu vedno bolj uporabljajo agilne projektne ekipe. Kanban je tudi del sistema Intrix.

Kanban metoda oz. vizualizacija nalog

Gre za vizualni sistem prestavljanja nalog po tabli, spremljanja rezultatov in usklajenega dela vseh vpletenih. V kanban pogledu so vsem članom ekipe vidne vse naloge, njihov potek in zaključek. Kanban metodo lahko zaradi izjemne preglednosti uporabljate na vseh področjih življenja: pri gospodinjskih opravilih, hobijih, za šolo ali v službi.

kanban

Lističi na ekranu povedo vse

Včasih smo si na table ali domač hladilnik lepili lističe, ki so nas spomnili na naše opravke. “Lepljenje in prestavljanje listkov” je po kanban metodi mogoče tudi v programu Intrix za projektno vodenje.

Svoje “lističe” z nalogami boste lahko v programu prestavljali iz ene v drugo fazo in tako spremljali njihove statuse.

Primer: nalogo, ki jo je treba opraviti, napišete na “listek” in ga umestite na levo stran ekrana. Ko naloga steče, jo premaknete na sredino in ko je končana, “listek” prestavite na desno stran ekrana.

Tako zelo hitro pridobite informacije o stanju projekta oz. naloge, zato potreba po pripravi najrazličnejših poročil odpade.

kanban
Preizkusite Intrix za vodenje projektov 30 dni brezplačno!
Preizkusite Intrix za vodenje projektov 30 dni brezplačno!
|
Oceni prispevek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.