Kako izbrati primernega kandidata s pomočjo Intrix HRM

Pri izbiri primernega kandidata za delovno mesto je ključnega pomena, da se najprej jasno opredelijo zahteve in pričakovanja za to delovno mesto. Intrix HRM sistem nam omogoča, da lahko zraven strokovnih kvalifikacij in delovnih izkušenj ocenimo tudi osebnostne lastnosti kandidata, njegovo sposobnost dela v timu in kako se ujema z organizacijsko kulturo podjetja. 

Proces izbire naj torej vključuje strukturirane intervjuje, preverjanje referenc in po potrebi tudi praktične preizkuse. Upoštevanje teh dejavnikov pomaga zagotoviti, da bo izbrani kandidat ne le ustrezal trenutnim potrebam podjetja, ampak bo tudi prispeval k njegovemu dolgoročnemu razvoju in uspehu.

Kandidati

Po tem, ko smo objavili naš zaposlitveni oglas, lahko spremljamo prijavljene kandidate na določeno delovno mesto kar preko zavihka “Zaposlovanje“. Že iz samega seznama lahko vidimo koliko je prijavljenih kandidatov za katero delovno mesto in kakšni so statusi naših zaposlitvenih oglasov – “odprto, zaključeno, preklicano“.

zaposlovanje-intrix-hrm

S klikom na zapis pridemo do podrobenga pogleda zaposlitvenega oglasa. Tukaj lahko na skrajno levi strani pod razdelkom “Povezano” vidimo koliko kandidatov se je prijavilo na razpisano delovno mesto. S klikom na “Kandidati” nas Intrix avtomatsko preusmeri nekoliko nižje v oglasu, kjer lahko vidimo več informacij o prijavljenih kandidatih.

kandidati-hrm

Statusi kandidatov

Na razdelku “Kandidati” lahko vidimo vse do sedaj prijavljene kadidate za specifično delovno mesto. Tukaj lahko dostopamo tudi do njihovega življenjepisa brez da bi za to morali odpreti samo kartico kandidata.

Ključnega pomena so tukaj statusi, ki jih lahko poljubno obarvamo. S statusi vidimo v kateri fazi se trenutno nahaja vsak kandidat – ali je to v začetni fazi kjer še preglejujemo njegov življenjepis, fazi intervjuja, ožjega izbora ali pa ima kandidat že status poslane ponudbe.

"Intervju"

Kandidati, ki so trenutno v fazi razgovorov oz. intervjujev imajo na tem delovnem oglasu status “intervju“. Če kliknemo na kartico kandidata (kliknemo na ikono očesa zraven kandidata), ki nas zanima, lahko vidimo koliko intervjujev je že imel ter kdaj so potekali (ura in datum).

intervju-intrix-hrm

Med samim intervjujem imamo lahko ta zapis odprt v pogledu urejanja, pri čemer pa lahko v podzavihku “Poročilo” sproti zapišemo naša opažanja in komentarje glede kandidata oziroma tega kako je sam intervju potekal.

intervju-poročilo-hrm

"Uspešno in neuspešno"

Status “uspešno” izberemo takrat, ko smo s kandidatom sklenili delovno razmerje, pri čemer pa se bo kandidat s tem statusom avtomatsko prenesel v zavihek “Sodelavci“.

statusi-kandidatov-hrm

Status “neuspešno” izberemo takrat, ko smo se odločili, da s kandidatom ne bomo sklenili delovnega razmerja.

Ocenjevanje

Ocenjevanje kandidatov nam pomaga izmed velikega števila prijavljenih prepoznati tiste, ki najbolj ustrezajo zahtevanim kvalifikacijam in kompetencam za delovno mesto. V sklopu kartice kandidata oz. zaposlitvenega oglasa lahko vidimo kako so naši kandidati ocenjeni, kdo je ocenjevalec ter pri katerem intervjuju je ocenjevalec podal oceno. Zraven ocene lahko podamo tudi opombo ali kratek komentar s katerim argumentiramo našo oceno.

Na zaposlitvenem oglasu bo zraven kandidata zapisano povprečje vseh ocen skupaj.

ocenjevanje-intrix-hrm

Dnevnik poslane e-pošte

Kandidatom, ki niso bili izbrani, lahko znotraj Intrix HRM sistema pošljemo vnaprej pripravljena sporočila, s katerimi jih obvestimo o izidu postopka. Ta pristop omogoča hitro in učinkovito komunikacijo, hkrati pa ohranja profesionalen in spoštljiv odnos do vseh prijavljenih.

Nastavitve v šifrantu

V okviru šifrantov si lahko pripravimo predloge sporočil, ki jih bomo pošiljali našim kandidatom. To storimo tako, da v nastavitvah in izberemo opcijo “Šifranti“. Nato izberemo šifrant “Predloga za e-pošto“.

šifranti-hrm

Tukaj lahko dodajamo nove predloge sporočil s klikom na gumb “Dodaj” ali pa urejamo že obstoječa sporočila, tako, da kliknemo na ikono svinčnika zraven predloge.

predloga-sporočil-hrm

Pošiljanje sporočil

Npr., da želimo sedaj poslati to sporočilo vsem kandidatom, ki imajo status “neuspešno”. To storimo tako, da gremo na zavihek “Kandidati” nato pa si s pomočjo filtra prikažemo samo tiste kandidate s statusom neuspešno.

neuspešni-kandidati-hrm

Nato označimo vse kandidate in kliknemo na desni strani na tri pikice, pri čemer pa izberemo opcijo “Pošlji E-mail“.

pošlji-email-hrm

Preusmeri nas na novo okno, kjer izberemo predlogo iz šifranta. Avtomatsko se nam prenese sporočilo, ki smo ga nastavili v šifrantu. Na koncu kliknemo gumb “Shrani“.

sporočilo-intrix-hrm

V levem spodnjem kotu dobimo obvestilo, da je bilo uspešno poslanih 6 sporočil.

poslano-sporočilo-hrm

Dnevnik

Na kartici kandidata lahko v razdelku “Povezano” vidimo tudi “Dnevnik poslane E-pošte“. Tukaj lahko vidimo kdaj je bilo sporočilo poslano, kdo je pošiljatelj, kakšno je sporočilo, itd.

dnevnik-intrix-hrm

Potencialno delovno mesto

Kandidate, ki trenutno niso bili uspešni na razgovoru za določeno delovno mesto, lahko še vedno vidimo kot potencialne kandidate za druga delovna mesta v prihodnosti. Njihove kvalifikacije in izkušnje lahko ustrezajo prihodnjim potrebam podjetja, zato jih je smiselno ohraniti v naši bazi kandidatov.

V Intrix HRM sistemu lahko tako na kartici kandidata označimo “potencialno delovno mesto“, saj smo morda prepoznali določene kompetence, ki bi bile potrebne za druga delovna mesta.

potencialno-delovno-mesto-hrm

Smo odgovorili na vaše vprašanje?

thumbs-up Ja, hvala!
thumbs-down Niti ne.

Kaj bi lahko v tem članku naredili bolje?

Hvala za vaše mnenje.