Dvostopenjska avtentikacija v Intrixu (2FA)

idea V tem članku boste izvedeli

Sedaj lahko tudi v Intrix sistemu poskrbite za še večjo varnost vaših podatkov – z dvostopenjsko avtentikacijo (2FA). Oglejte si postopek.

2FA avtentikacija v intrixu-naslovna slika

Danes vedno več podatkov shranjujemo na spletu, zato je skrb za njihovo varnost izjemnega pomena. Vaši podatki so varni pred zlorabami le tako, da imate do njih dostop samo vi. Za to pa poskrbi proces avtentikacije.

Kaj je dvostopenjska avtentikacija?

Dvostopenjska avtentikacija (2FA) je varnostni postopek, ki od uporabnikov zahteva, da se, ob prijavi v aplikacijo, zagotovita dve različni stopnji avtentikacije. Zagotavlja dodatno raven varnosti pri prijavi v aplikacijo. Do sedaj je bil v Intrixu uporabljen en sam faktor preverjanja pristnosti, in sicer vaše geslo.

Dvostopenjska avtentikacija zahteva, da uporabnik vnese geslo skupaj z drugo stopnjo avtentikacije, do katere imate dostop samo vi.

Intrix sistem podpira 2 različni metodi avtentikacije:

  • enkratna 6-mestna koda, poslana kot besedilno sporočilo (SMS),
  • enkratna 6-mestna koda, ustvarjena z mobilno aplikacijo, kot npr. Google Authenticator ali Duo.

Oba načina avtentikacije sta povsem varna. Metoda SMS ima avtentikacijo vezano na vašo telefonsko številko, metoda Authenticator pa je povezana z aplikacijo na vaši mobilni napravi.

Dvostopenjska avtentikacija je na voljo vsem uporabnikom. Toplo vam priporočamo, da si 2FA vzpostavite znotraj vaše Intrix aplikacije in poskrbite za dodatno varnost vaših podatkov.

Kako vklopiti 2FA z metodo enkratne kode, poslane kot besedilno sporočilo (SMS)

Prijavite se v Intrix. Pojdite na ikono z vašo sliko in pri spustnem meniju kliknite na “Nastavitve“. V desnem stolpcu izberite “Geslo in varnost”.

Geslo_varnost

Na desni strani se vam bo zdaj prikazala nova možnost avtentikacije – dvostopenjska avtentikacija (2FA). Za nastavitev 2FA kliknite na gumb “AKTIVIRAJ”.

Na obrazcu izberite metodo, s katero želite opravljati vaš dodaten varnostni korak, v tem primeru bo to Kratko sporočilo (SMS), in kliknite “IZBERI”.

Na naslednjem koraku izpolnite vašo mobilno telefonsko številko, pred katero je potrebno dodati kodo države. V primeru Slovenije torej vpišete kodo +386 in nato nadaljujete z vašo telefonsko številko (npr. +38631467393). Po vpisani številki kliknite na gumb “NAPREJ”.

Dvostopenjska_avtentikacija

Na telefonsko številko, ki ste jo vpisali v obrazec, boste prejeli 6-mestno kodo. To kodo vpišite v naslednji korak obrazca za vklop 2FA in kliknite “VKLOPI”.

Intrix-vklop 2FA-sms

Če je koda pravilna, bo 2FA omogočena skupaj s povezano telefonsko številko. Ob vsaki prihodnji prijavi boste prejeli sms s 6-mestno kodo, ki jo boste vnesli za dostop do svoje aplikacije.

Čestitamo, uspešno ste vklopili dvostopenjsko avtentikacijo za vašo Intrix aplikacijo.

V primeru, da kode niste dobili, še enkrat preverite pravilnost vaše telefonske številke in kliknite na “Pošlji ponovno”, ki se nahaja tik pod kvadratki za 6-mestno kodo.

Pomembno: Ob vzpostavitvi 2FA si pridobite in shranite obnovitvene kode, ki vam v primeru izgube 2FA naprave omogočajo enkrati vpis v Intrix. Kje jih dobite in zakaj jih je pomembno shraniti, si preberite tukaj.

Kako poteka vpis v Intrix po vklopu 2FA s SMS avtentikacijo?

Kot do sedaj, vpišite vaše uporabniško ime in geslo ter kliknite “PRIJAVA”. Prikazal se bo naslednji korak prijave, kjer boste morali v kvadratke vpisati 6-mestno kodo, ki jo boste dobili na vašo telefonsko številko.

2FA - prijava s SMS

Po vpisu kode boste uspešno vpisani v Intrix. Čestitke.

V primeru, da ste izgubili dostop do vašega mobilnega telefona, se lahko prijavite z eno od obnovitvenih kod. Kako jih pridobiti, si preberite tukaj.

Kako vklopiti 2FA z metodo enkratne kode, generirane v avtentikacijski aplikaciji (Google Authenticator, Duo …)

Prijavite se v Intrix. Pojdite na ikono z vašo sliko in pri spustnem meniju kliknite na Nastavitve. V desnem stolpcu izberite “Geslo in varnost”.

Na desni strani se vam bo zdaj prikazala nova možnost avtentikacije – dvostopenjska avtentikacija (2FA). Za nastavitev 2FA kliknite na gumb “AKTIVIRAJ”.

Na obrazcu izberite način, s katerim želite opravljati vaš dodaten varnostni korak, v tem primeru bo to Avtentikacijska aplikacija, in kliknite “IZBERI”.

Geslo_varnost

Na mobilnem telefonu odprite vašo avtentikacijsko aplikacijo (ki ste si jo pred tem prenesli iz trgovine Google Play oz. App store) in skenirajte QR kodo, ki se vam bo prikazala.

2FA skeniranje QR kode

Po skeniranju QR kode se vam bo v avtentikacijski aplikaciji prikazala 6-mestna koda. Vpišite jo v prazne kvadratke obrazca za vklop 2FA in kliknite “VKLOPI”.

Intrix-vklop 2FA

Čestitamo, uspešno ste vklopili dvostopenjsko avtentikacijo za vašo Intrix aplikacijo.

Kako poteka vpis v Intrix po vklopu 2FA z avtentikacijsko aplikacijo?

Kot do sedaj, vpišite vaše uporabniško ime in geslo ter kliknite “PRIJAVA”. Prikazal se bo naslednji korak prijave, kjer boste morali v kvadratke vpisati 6-mestno kodo, ki se vam bo prikazala v vaši avtentikacijski aplikaciji.

2FA - prijava z avtentikacijsko aplikacijo

Po vpisu kode boste uspešno vpisani v Intrix. Čestitke.

Če je koda pravilna, bo 2FA omogočen skupaj s povezano avtentikacijsko aplikacijo. Ob vsaki prihodnji prijavi boste tja prejeli 6-mestno kodo, ki jo boste vnesli za dostop do svoje aplikacije.

Pomembno: Ob vzpostavitvi 2FA si shranite obnovitvene kode, ki vam v primeru izgube 2FA naprave omogočajo enkrati vpis v Intrix. Kje jih dobite in zakaj jih je pomembno shraniti, si preberite tukaj.

Kako izklopiti dvostopenjsko avtentikacijo (2FA)

V primeru, da želite izklopiti dvostopenjsko avtentikacijo v vaši Intrix aplikaciji, lahko to opravite z naslednjimi koraki:

Prijavite se v Intrix. Pojdite na ikono z vašo sliko in pri spustnem meniju kliknite na Nastavitve, nato v desnem stolpcu kliknite na “Geslo in varnost”.

Na desni strani se vam bo prikazala dvostopenjska avtentikacija (2FA). Za izklop 2FA kliknite na gumb “ONEMOGOČI 2FA”.

2FA_onemogočeno

V primeru, da imate omogočeno 2FA preko SMS sporočila, boste na vašo telefonsko številko prejeli 6-mestno kodo. To kodo vpišite v prazne kvadratke obrazca za izklop 2FA in kliknite “IZKLOPI”.

2FA_izklop

Čestitamo, uspešno ste izklopili dvostopenjsko avtentikacijo za vašo Intrix aplikacijo.

V primeru, da kode niste dobili, še enkrat preverite pravilnost vaše telefonske številke in kliknite na “Pošlji ponovno”, ki se nahaja tik pod kvadratki za 6-mestno kodo.

V primeru, da imate omogočeno 2FA preko avtentikacijske aplikacije, boste v aplikacijo prejeli 6-mestno kodo. To kodo vpišite v prazne kvadratke obrazca za izklop 2FA in kliknite “IZKLOPI”.

Čestitamo, uspešno ste izklopili dvostopenjsko avtentikacijo za vašo Intrix aplikacijo.

Kako ravnati v primeru izgubljenega dostopa do 2FA metode

Če je omogočena dvostopenjska avtentikacija in izgubite dostop do svoje naprave/metode preverjanja pristnosti, morate v vpisni obrazec vpisati obnovitveno kodo. Tako boste znova pridobili dostop do svojega računa. Postopek si oglejte tukaj.

Če si kod niste shranili, nas kontaktirajte na [email protected].

Smo odgovorili na vaše vprašanje?

thumbs-up Ja, hvala!
thumbs-down Niti ne.

Kaj bi lahko v tem članku naredili bolje?

Hvala za vaše mnenje.