Brisanje podatkov, izbrisani zapisi in obnovitev izbrisanih zapisov

idea V tem članku boste izvedeli

Vsak zapis, ki ga vnesemo v aplikacijo, lahko tudi izbrišemo, vendar zaradi zagotavljanja sledljivosti in ohranjanja zgodovine aktivnosti obstajajo določene varovalke. Kako lahko zapise brišemo in na kaj moramo pri tem paziti, si bomo pogledali na primeru brisanja podjetja.

Brisanje podatkov v Intrixu

Brisanje podatkov je v osnovi omogočeno vsem uporabnikom. Po potrebi lahko to možnost, glede na specifike posameznega naročnika, na določenih zavihkih v Intrixu tudi onemogočimo. Vsak izbrisan zapis gre v koš, kar pomeni, da ga uporabniki ne morejo trajno izbrisati (to pravico ima le administrator).

Sam postopek brisanja je zelo enostaven. Postavimo se na zavihek, v katerem se zapis oz. zapisi, ki jih želimo izbrisati, nahajajo (v našem primeru so to „Podjetja“). 

Zapis lahko izbrišemo na več načinov:

1. Na seznamu kliknemo na želen zapis z desnim klikom in izberemo možnost “Izbriši”.

2. Na seznamu izberemo več zapisov s klikom na okvirček pred zapisom in s klikom na gumb “Izbriši” izbrišemo več izbranih zapisov hkrati.

Ob kliku na gumb “Izbriši” nam sistem prikaže opozorilo, če ste prepričani, da želite podatke izbrisati. S klikom na “Potrdi”, označen zapis izbrišete. O uspešno izvedenem brisanju smo obveščeni s sporočilom:

Koš in obnovitev podatkov iz koša

Zapis se ne izbriše dokončno, tako da lahko tiste zapise, ki smo jih izbrisali po pomoti, vedno obnovimo.

Do koša in izbrisanih zapisov v sistemu Intrix pridemo preko filtrov. Na vrhu filtrov kliknemo na puščico, kjer se nam na dnu shranjenih filtrov prikaže možnost “Izbrisani zapisi”. Kliknemo na “Izbrisani zapisi”.

V košu imamo celoten seznam izbrisanih zapisov, uporabnika, ki je zapis izbrisal in čas izbrisa.

Če želimo izbrisan zapis obnoviti, izberemo želen zapis in s klikom na “Obnovi izbrane” zapis povrnemo iz koša. Če imamo v košu večje število zapisov, ki jih želimo obnoviti, lahko označimo več zapisov hkrati.

Zapise lahko brišemo samo takrat, ko na njih niso vezane druge aktivnosti, kot so npr. klici ali sestanki. V tem primeru nas program na to opozori in prepreči brisanje.

V primeru podjetja Dipo d.o.o. vidimo, da je nanj vezanih 5 drugih zapisov. Seznam vezanih vsebin vidimo, če na seznamu podjetij kliknemo na modro ikono oko, na avatar ali naziv podjetja.

Če želimo zapis vseeno izbrisati, moramo najprej izbrisati tudi vse vezane vsebine oz. na njih ustrezno popraviti vezave.

Smo odgovorili na vaše vprašanje?

thumbs-up Ja, hvala!
thumbs-down Niti ne.

Kaj bi lahko v tem članku naredili bolje?

Hvala za vaše mnenje.