Gantogram

idea V tem članku boste izvedeli

Gantogram je odličen pripomoček za vizualno spremljanje napredka nalog in projektov v realnem času.

Projekti v Intrixu

Do projektov v Intrixu dostopamo preko zavihka “Projekti”, kjer se nam najprej prikaže seznam vseh projektov. Na seznamu projektov lahko s klikom na “modri svinčnik” hitro uredimo že manjše spremembe v posameznem polju, brez, da bi morali odpreti kartico projekta, kot npr. naziv, podjetje, začetek in konec projekta, vodjo projekta, status ter stanje.

urejanje_polj_seznam

Prikaz gantograma

Seznam projektov si lahko s klikom na gumb Gantogram spremenimo v vizualen pogled, ki pa ga najdemo na desni strani od gumba “Seznam”.

prikaz_gantograma

Tako lahko vidimo vse naše projekte v vizualnem pogledu, z začetkom in koncem, kdo so odgovorne osebe projekta ter kakšen je napredek posameznega projekta. Prav tako pa vidimo časovnico, ki jo lahko preprosto prilagajamo z modrim drsnikom glede na različna obdobja (teden/dan, mesec/dan, leto/mesec ter leto).

Filtri na gantogramu

Do filtrov znotraj gantograma dostopamo tako, da na levi strani kliknemo na gumb “Filter”.

prikaz_filtrov

S pomočjo filtrov si lahko po želji prikažemo samo projekte po določenem podjetju, vodji projekta, projektni skupini itd., ki nas v tem trenutku zanima.

Tako kot na na vseh ostalih seznamih in zavihkih pa si lahko pogled s filtrom tudi shranimo ter ga določimo kot privzetega.

filtri_gantogram

Kako dodajamo nove zapise na gantogramu?

Znotraj gantograma lahko dodamo tri nove zapise. 

1. S klikom na zelen gumb + na vrhu lahko kar znotraj gantograma dodamo nov projekt.

2. S klikom na zelen gumb + vzporedno od naziva projekta lahko dodamo novo nalogo, ki se bo navezovala na ta projekt.

dodajanje_naloge

3. S klikom na zelen gumb + vzporedno od naloge pa lahko dodamo tudi podnalogo.

dodajanje_podnaloge

Spreminjanje stanja projekta

Na časovnici lahko tudi ročno spreminjamo stanje projekta tako, da povlečemo “hišico” v levo ali desno smer na projektu. Enako velja za naloge in podnaloge.

Do vsebine projekta, naloge in podnaloge lahko dostopamo preko gantograma s klikom na zavihek projekta, naloge ali podnaloge na časovnici. Prikažejo se nam osnovne informacije zapisa, kakor tudi možnost dodajanja nove naloge, sestanka ali porabe časa preko “hitrih akcij”.

prikaz_vsebine

Tipi odvisnosti

Razumevanje in prepoznavanje razmerja med odvisnostmi je pomemben del opisa nalog vodje projekta. Obstajajo štiri vrste odvisnosti nalog pri vodenju projektov.

1. Konec – začetek

2. Začetek – začetek

3. Konec – konec

4. Začetek – konec

Več o posameznih odvisnostih si lahko preberete v našem članku o odvisnosti na gantogramu, s klikom na ta link: https://www.intrix.si/pomoc/odvisnosti-na-projektih.

Naloge lahko med sabo preprosto povežemo, tako da postanejo druga od druge odvisne (npr. določena naloga se ne more pričeti, če se prva ne konča). Odvisnosti med nalogami določamo tako, da se postavimo bližje nalogi na časovnici (pojavita se nam 2 beli piki), nato pa piko na eni nalogi povežemo s piko na drugi nalogi.

odvisnosti

Kako vidimo zaključek projekta/naloge na gantogramu?

Da je projekt oz. naloga zaključena, vidimo po stolpcu “Napredek” v gantogramu. Če je v stolpcu vpisanih 100 %, to pomeni, da je projekt ali naloga že zaključena. Zaključek pa nam nakazuje tudi hišica na časovnici, ki pa je prestavljena na čisti konec projekta.

zaključek

Pregled nad zamudami na projektih

Znotraj gantograma lahko v stolpcu “Konec” vidimo naloge, pri katerih zamujamo pri posameznem projektu. Le-te so označene z rdečo barvo.

zamujeni_projekti

Prav tako pa smo vam že naredili privzeti pogled “Projekti v zamudi”, kjer lahko na gantogramu na enem mestu vidite vse projekte, pri katerih zamujate z nalogami.

pogled_projekti_zamuda

Smo odgovorili na vaše vprašanje?

thumbs-up Ja, hvala!
thumbs-down Niti ne.

Kaj bi lahko v tem članku naredili bolje?

Hvala za vaše mnenje.