///Kakšen je zaupanja vreden vodja projektov

Kakšen je zaupanja vreden vodja projektov

Ste vodja in bi si radi pridobiti zaupanje med člani projektnega tima? V nadaljevanju je nanizanih nekaj preprostih nasvetov, ki so v veliki meri povezani z vašimi osebnostnimi značilnostmi in zelo vplivajo na vaš ugled. Projektno vodenje je zahtevno in hitro boste občutili, če kdo z vami rad sodeluje ali ne.

projektno vodenje (Project)

Katere so torej ključne lastnosti priljubljenih projektnih vodij?

Bodite zanesljivi

Kot vodja projektov boste slišali veliko informacij, člani ekipe pa se vam bodo občasno tudi zaupali. Zato je izjemno pomembno, da ste zanesljivi, da ne boste izdali njihovega zaupanja in da so njihove informacije pri vas varne. Vsa ogovarjanja, širjenje govoric itd. definitivno odpadejo. Širite le kredibilne informacije in znanje, predvsem pa uresničujte svoje obljube.

Zaupajte

Članom projektne ekipe zaupajte v presojah in odločitvah. Če veste, da so na nekem področju strokovnjaki, jim dajte pooblastila oz. proste roke. Ljudje imajo radi občutek, da se jim zaupa ter priznava njihove izkušnje in strokovnosti. Vaše zaupanje bo krepilo pozitivne občutke projektnega tima glede vas. Kot vodja poskrbite za jasne ločnice, kdaj se lahko člani ekipe odločajo sami in pri čem je potrebno odločanje oz. diskusija na drugih ravneh.

Izpolnite svoje obljube

Svoje obljube izpolnite vsakič, ne le enkrat. Če se vam pripeti, da česa ne boste mogli pripraviti na rok, to pravočasno sporočite, argumentirajte in se po potrebi opravičite. Seveda se nato potrudite in nalogo čimprej zaključite. Le tega ne počnite, da ljudje od vas nekaj pričakujejo, vas čakajo, od vas pa nimajo povratne informacije, ko bi jo najbolj potrebovali.

Bodite napredni

Z znanjem bo rasla tudi vaša kredibilnost. Raziskujte in spodbujajte ljudi, da se tudi oni nenehno učijo in izobražujejo. Projektno vodenje naj bo v veselje tako vam kot vaši ekipi. Pozabite na tabele, zapise na listkih, iskanje v koledarjih in večdnevno pripravljanje poročil. Z rednim vnosom v program za projektno vodenje Intrix (Project) bo vodenje projektov postalo zelo enostavno, pregledno in učinkovito.

Avtor: |2018-04-19T11:14:59+01:0021.06.2018|Projektno vodenje|